header gpv
taal-en
taal-nl
Home CO2 Gravity Pressure Vessel GPV GPV techniek GPV toepassingen GPV Producten Soorten mineralen Levering mineralen Wetenschappelijk onderzoek Links Contact gegevens

 

Gravity Pressure Autoclave

 

Onder hoge druk en temperaturen gaan chemische reacties veel sneller.

 

Om deze reden wordt er veel gebruik gemaakt van autoclaven.

Een autoclaaf is een drukvat waarbij kunstmatig de druk en temperatuur verhoogd wordt, zodat deze reacties versneld verlopen,

Autoclaven worden bij heel veel processen gebruikt, waaronder metaalproductie, olie raffinage en de fabricage van kunststoffen.

 

Een Gravity Pressure Vessel (GPV) is een speciaal drukvat met ingebouwde warmte wisselaar ook wel Vertical Tube Reactor genoemd.

De druk wordt opgebouwd door de zwaartekracht.

Hierdoor, plus door de "ingebouwde" warmtewisselaar, ontstaat een autoclaaf die veel minder energie kost dan traditionele ontwerpen.

 

De GPV is niet geschikt voor alle toepassingen, maar is specifiek ontworpen voor ”vloeibare” processen, met name voor slurry processen.

Het principe is een lange vertikale U-vormige buis, die in de grond wordt aangebracht.

De lengte is afhankelijk van het soort proces. Hoe langer de buis, hoe hoger de druk en verblijftijd.

 

De essentie van deze techniek is dat door gebruik maken van de zwaartekracht een zeer efficiënt proces plaats vindt.

 

Energie besparingen van 90 % zijn geen uitzondering, terwijl de kwaliteit van de uitkomende stoffen veel hoger zijn (o.a. door het "plug flow" karakter van de reactor).

 

Bij veel exothermische reacties is de reactie warmte en de reactiesnelheid te laag om deze zelfstandig uit te voeren en moet veel warmte en druk worden toegevoegd.

In een GPV omgeving blijft meer dan 70% van de geproduceerde warmte in het systeem, waardoor er met een kleine energieproductie toch een hoge eindtemperatuur bereikt kan worden. Er kan vaak zelfs energie worden opgewekt.

 

Toepassingen van de GPV technieken zijn o.a. in de metaalwinning, afvalverwerking, Carbonisatie (CO2 binding door mineralen)  en energieopwekking.

 

Innovtion Concepts heeft op diverse GPV systemen een patent en ontwerpt voor diverse toepassingen GPV installatie’s.

Techniek

 

Toepassingen

 

Producten

 

 


 

 schema gpv2